Tamirhane TV

Baskı Devre ve Yöntemleri

Baskı devre bir diğer adıyla profesyonel elektronik kart yapımının 3 farklı yöntemi vardır. Tüm yöntemlerde mantık aynıdır. Üzeri ince tabaka bakır ile kaplanmış kartın uygun baskı devre çizimi ile bakırın ertirilmesidir. Bakır eritildiğinde kalan bölgeler baskı devremizin elektrik iletim yollarıdır.

Baskı Devre Yöntemleri

Yöntemleri farklı kılan çıktısını aldığımız çizimin bakır plaket üzerine nasıl aktarılacağıdır. Positive 20 yönteminde plaket üzerine kimyasel sıvı sıkılarak asetat kağıttaki çizim aktarılır. Ütü ile baskı devre tekniğinde ise kağıt üzerindeki çizim ısı ile aktarılır.

Ütü ile Baskı Devre Tekniği

En az malzemeye sahip ve diğer yöntemlere göre daha basittir. Ütü ile baskı devre tekniği malzemelerini aşşağıda sıraladık.

Bilgisayarda çizim yapılır bize okulda Protheus (Ares İsis) programı öğretildi başlangıç için ideal bir program. Library (kütüphane) den malzemeler bulunur ve çizime başlanır.

Çizimden sonra ölçüler değiştirilmeden tonerli yazıcıda çıktısı alınır. Çizimin olduğu yüz plaket üzerine bant vb. ile sabitlenir. Yüksek ısıda ütülenir. Ütüleme bitince baskı devre kartınızdan kağıdı hafif sıcak su ile temizleyin.

Geriye yollar kaldı artık eritme işlemine geçebilirsiniz. Tuzruhu + Perhidrol karışımını geniş bir kaba dikkatlice dökün. Kartı sıvı karışıma bırakın ve açık havada hafifçe sallama yaparak izleyin. Yavaş yavaş bakırın kalktığını göreceksiniz. Bakırın tamamen kayboldugunu gördükten sonra hemen kartı çıkartın. Su dolu bir kabın içerisine bırakın.

Üzeri siyah toner kaplı bakır yolları bir bulaşık süngeri ile temizleyebilirsiniz. Alkol, cif, aseton vb. bir temizlik sıvısı kullanabilirsiniz.

Bulaşık süngerinin parlattığı yollar çok iyi lehim tutar. Matkap ile delme işlemini tamamladıktan sonra baskı devreniz hazır.

Dikkat: Programın önerdiği gibi çıktımızı ters alalım yoksa devremiz ters çıkabilir.